ORGELCONCERT DOOR

AART BERGWERFF.

klik op de aankondiging of foto voor de website

 

In de serie 'Muziek in de Bonifatius' verzorgt organist Aart Bergwerff op zondag 16 september een concert in de Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk. Het belooft weer een muzikaal boeiende middag te worden. Aart Bergwerff brengt  werken van Johann Sebastian Bach, César Franck (Prière, op.20), Gleb Nikulin (Hymne ‘Victimae paschali laudes'), Charles-Marie Widor (delen uit Symphonie VI) en Simeon ten Holt ten gehore.

Aart Bergwerff (51), sinds maart aangesteld als de organist van de Grote Kerk in Breda, speelt al vanaf zijn zevende jaar orgel. Hij studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium en  oriënteerde zich vervolgens verder in het buitenland. Hij besloot zijn studie bij Marie-Claire Alain in Parijs met het behalen van de Prix de Virtuosité.

Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij improvisatie. Aart Bergwerff won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge, Lausanne en Groningen. In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts Hogeschool voor de Kunsten, is hij sinds 1994 hoofdvakdocent orgel en doceert hij ook improvisatie en orgelbouw. Aart Bergwerff is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels en is in die hoedanigheid betrokken bij tal van restauraties van historische orgels.

Als concertorganist treedt hij vaak op tijdens concerten en festivals in binnen- en buitenland. Op 29-jarige leeftijd werd hij in 1990 benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag en werd daarmee de vaste bespeler van één van de fraaiste historische orgels in Nederland, het in 1762 gebouwde orgel van Johann Heinrich Hartmann Bätz. Dit instrument heeft met zijn grote wendbaarheid een grote invloed op Aart Bergwerff's avontuurlijke muzikale denken, immers het orgel is de synthesizer-avant-la-lettre. Vanuit die gedachte stort hij zich op de meest avontuurlijke projecten met het kerkorgel, van tangomuziek tot producties met videokunstenaar Jaap Drupsteen.

Het concert op zondagmiddag 16 september begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen.