Zondag 25 mei 2025 15.00 uur

100 jaar Max Möller

Romée Verbeeck Ghoos | viool  &  Simon-Pierre Pollin | piano
Simon-Pierre Pollin vervangt Johannes Asfaw

PROGRAMMA:

  • Béla Bartók – Roemeense dansen
  • Robert Schumann – Vioolsonata nr. 1 in a mineur
  • Pyotr Ilyich Tchaikovsky – Souvenir d’un lieu cher
  • Sergei Rachmaninoff – Vocalise
  • Sergei Rachmaninoff – Hongaarse dans op. 6 no. 2

TOELICHTING:

100 jaar Max Möller

Romée Verbeeck Ghoos en Simon-Pierre Pollin willen dit concert graag opdragen aan de legendarische Nederlandse vioolbouwer Max Möller. In het Europese muziekleven van de twintigste eeuw was ‘Möller uit Amsterdam’ een begrip.

Paul Max Möller werd geboren in 1875 bij Markneukirchen. Hij was de eerste van drie generaties Möller die strijkinstrumenten maakten en restaureerden. Zijn eerste leerjaren, van 1889 tot 1899, bracht Max Möller door in Markneukirchen. Hij werd daar ook de assistent van Heinrich Th. Heberlein, een groot kenner van de akoestiek van strijkinstrumenten. Heberlein maakte veel kopieën van Stradivariussen en stond bekend als een meester in bouwtechnieken en het gebruik van lakken.

Eind 1899 besloot Möller naar Sint-Petersburg te verhuizen, waar een flink aantal Franse en Duitse vioolbouwers was gevestigd, die onderling kennis uitwisselden. Hij kwam te werken bij Max Möckel. In dat atelier moest hij ook instrumenten repareren met een grote naam, zoals Amati, Guarneri, Maggini, Vuillaume en Stradivarius. Deze leerperiode in Rusland heeft veel bijgedragen aan Möllers kennis van topinstrumenten.

In 1904 vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij kwam te werken bij de befaamde bouwer Karel van der Meer. Vanaf 1913 opende hij zijn eigen atelier in Amsterdam, eerst aan de Leidsegracht, daarna aan de P.C. Hooftstraat, om zich in 1925 definitief te vestigen op Willemsparkweg 15. Dat atelier zou uitgroeien tot een van de meest gerespecteerde adressen in de vioolbouwwereld. Möllers instrumenten waren ook zeer geliefd bij leden van het dichtbij gevestigde Concertgebouworkest; na de Tweede Wereldoorlog telde de strijkersgroep enkele violen, zeven altviolen en een cello van zijn hand.

Daarbij was Möller ook de eerste Nederlandse vioolbouwer die een grote collectie instrumenten van oude Italiaanse meesters naar Nederland bracht. In 1938 schreef hij samen met zijn zoon Guillaume het boek Italiaanse Vioolbouw.

Möller stelde een bijzonder soort hout lak samen, waarvan het recept nooit is opgeschreven. Hij bracht die lak ook op een bijzondere manier aan. Het was een vrij dik mengsel, prachtig dieprood van kleur en met een neiging tot cracqueleren. Ook de viool waar Romée Verbeeck Ghoos vandaag op speelt draagt die lak.

Romée en Simon-Pierre besloten het concert van vandaag op te dragen aan de nagedachtenis van Max Möller, die haar instrument 100 jaar geleden maakte. Ook Romée haar strijkstok komt uit Möller zijn atelier. De combinatie viool én strijkstok van één bouwer komt niet veel voor.

UITVOERENDEN:

Romée Verbeeck Ghoos

Romée Verbeeck Goos begon op zesjarige leeftijd met vioolspelen. Op haar veertiende werd ze toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, afdeling ‘School voor Jong Talent’. Kort daarna kreeg ze de kans om verder te studeren bij Docente Coosje Wijzenbeek aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. In 2019 werd ze toegelaten bij Docent Yossif Ivanov aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar ze vijf jaar studeerde.

Tijdens haar studie aldaar volgde Romée ook privéles bij oud-concertmeester Dimitri Ivanov, die vandaag de dag nog steeds haar Docent is. In 2024 werd ze toegelaten bij Maestro Francesco Manara aan de l’Accademia di Musica in Pinerolo. Vanaf oktober 2025 zal ze daarnaast verder studeren bij Docent Sergey Khachatryan.

Sinds 2024 volgt Romée jaarlijks vaste masterclasses bij Professor Olivier Charlier (CNSM, Parijs). In 2020 kreeg Romée een ​​intensieve vierdaagse training in Beethovens vioolsonates met studenten van de Menuhin School London. Romée speelde op het respectabele ‘Festival Next Generation’ in Bad Ragaz (Liechtenstein). In 2021 ontving ze een beurs aan de Académie International d’été de Nice.

In Januari 2024 mocht ze een masterclass volgen aan de l’Accademia di Musica in Pinerolo bij Solist Sergey Khachatryan en in november 2024, tijdens het ‘Echo Arts Music Festival’, mocht ze opnieuw intensieve masterclasses ontvangen van hem. In Augustus 2024 werd ze toegelaten tot een masterclass van Maestro Giovanni Angeleri aan de Fondazione Musicale Masiero e Centanin in Arqua petrarca.

Romée speelt op een viool die in 1925 is gemaakt door de Nederlandse vioolbouwer Max Möller. Ook haar strijkstok is van de hand van Möller. Beide werden haar ter beschikking gesteld door Strings For Talent, een fonds onder auspiciën van de Koning Boudewijnstichting.

Simon-Pierre Pollin

Op 24-jarige leeftijd is de pianist Simon-Pierre Pollin al afgestudeerd met een Master aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, in de klas van Piet Kuijken.

Ondanks zijn jonge leeftijd is hij laureaat van de Young Opus wedstrijd in Parijs (2019) en van de Stephan De Jonghe wedstrijd in Aalst (2022). Hij onderscheidt zich door zijn muzikale diepgang en zijn grote artistieke ernst.

Als lid van het International Certificate for Piano Artists (ICPA), onder leiding van Nelson Delle-Vigne Fabbri, kreeg hij de kans om masterclasses te volgen bij grote meesters zoals Daniel Blumenthal, Eugen Indjic, Michel Béroff, Markus Groh en Vitaly Samoshko.

Dankzij dit programma trad hij op in Polen (geboortehuis van Chopin), Litouwen, Duitsland, Italië, en op het Palm Beach Atlantic International Piano Festival in de Verenigde Staten.

In België werd hij meermaals uitgenodigd in de prestigieuze zaal De Markten in Brussel, en speelde hij zowel solo als in kamermuziek voor onder meer het Vlaams Parlement, de Rotary Club en het GO!-onderwijs (Gelijke Onderwijskansen).

Hij trad ook meermaals op in de betoverende Sainte-Chapelle in Parijs.